24 Haziran 2014 Salı

Sailor Moon Crystal Öncesi: Anımsama


Bishoujo Senshi Sailor Moon yani dünyaca bilinen adıyla Sailor Moon ve Türkiye’de yayınlanan adıyla Ay Savaşçısı, 20. yılını kutlamak amacıyla yeniden çekimi yapılmasıyla bütün hayranlarını sevindirmiştir. Yeniden yapımın iyi yanlarından biri manga üzerinden gitmesi ve tamamen manganın karakter çizimlerini yansıtmasıdır. Tabii ben animenin çizimlerini daha çok beğeniyorum orası ayrı bir konu. Ancak bizi üzen yanı bir yıl içinde her ay iki bölüm olmak üzere toplam 26 bölümle bitirilecek olmasıdır. 26 bölüm demişken 200 bölümden oluşan bir serinin sadece ilk sezonunu kapsıyor bunu da ayrıca belirtelim.

Bishoujo Senshi Sailor Moon Crystal adıyla yayınlanacak olan bu ilk hikâye, Sailor Moon serisinin Kraliçe Beryl ile olan ilk ana hikâyesini anlatacaktır. Buna istinaden manganın orijinal hikâyesinin üzerinden gideceğinden animeyle oldukça farklı yönleri barındıracaktır. Buna karakter çizimleri dâhil olmak üzere. Hikâye olayına gelirsek FMA serisinin iki ayrı sezonunun iki farklı hikâyesi buna iyi bir örnek olsa gerek. Her ne kadar ikisinin yeri ben de ayrı olsa bile FMA: Brotherhood sezonu harikadır. Velhâsıl Sailor Moon’un anime ve mangası arasındaki farklar da oldukça fazladır. İki bambaşka dünya gibi diyebilirim hatta. Animesini daha çok sevmekle beraber mangasının yeri de benim için ayrıdır ve şimdi manganın üzerinden giderek animeye nasıl uyarlanacağını çok merak etmekteyim. Kısaca bir başlangıçtan sonra 5 sezon ve 200 bölümden oluşan efsanevi serimizi tekrar bir hatırlatalım.




Bishoujo Senshi Sailor Moon 1992-1993

Usagi Tsukino adında sakar ve sulu göz olduğu kadar neşeli ve iyi karakterli kızımız ortaokul ikinci sınıfa giderek normal bir genç kız hayatı yaşamaktadır. Ta ki Luna adlı alnında hilal şeklinde bir iz bulunan kara kediyle karşılaşana dek. Luna, Usagi’yi takip ederek onun aradığı savaşçılardan biri olduğunu düşünür ve ona süper güçler verecek olan bir broş verir. Usagi artık Sailor Moon adlı güzel bir savaşçıdır. Luna’nın anlattığına göre Usagi’nin yaşadığı gezegen Karanlık Krallığın hükümdârı Kraliçe Metallia ve onun hizmetkârı Kraliçe Beryl tarafından tehlike altındadır ve onu koruyabilecek olan kişiler Usagi ve onun gibi diğer savaşçılardır. Usagi’nin dünyayı koruma görevinden başka bir diğer görevi ise Ay Prensesi’ni bulup onu korumaktır. Ancak Ay Prensesi’ni ne Luna hatırlayabilmektedir, ne de başka kimse bilmektedir. Usagi gibi sakar ve sulu göz biri için yaratıklarla savaşıp dünyayı kurtarmak bir yana bir de prensesi bulup onu korumak görevi epeyce fazla bir sorumluluk gerektirmekle beraber oldukça zor bir görevdir. Ancak gizemli Tuxedo Mask sayesinde bütün bu zor şeyler yok olur ve üstüne onun dost mu düşman mı olmasına aldırmadan bu yakışıklı adama aşık olur. Tüm bu aşk macerası dışında Usagi bu görevi sırasında diğer savaşçıları bulup onlarla harika bir dostluk kurmaya başlar ve hep birlikte Ay Prensesi’ni bulmak için ellerinden geleni yaparlar.


Sailor Moon sezonu ayrıca Sailor Moon Classic olarak adlandırılmaktadır. İlk başta dediğim gibi Crystal sezonu Sailor Moon serisinin ilk sezonunun yeniden yapımı olacak, o yüzden aynı düşmanlar ve aynı hikâye üzerinden gidilecek, ancak kurgu mangaya göre yapılacağından animeyle oldukça farklı olaylar, ilişkiler, kişiler ve mekânlar göreceğiz.



Bishoujo Senshi Sailor Moon R 1993-1994

İkinci sezonun adı ise Sailor Moon R olarak karşımıza çıkar. Bu sezon karşımıza yepyeni bir karakter çıkar ve bu karakter Sailor Moon hayranları tarafından yarı yarıya sevilmektedir. Şahsen ben bile bazen sevemiyorum bu ufaklığı. Her neyse kısaca R sezonunu hatırlayalım. Unutmadan R sezonu iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm mangada yer almayan bir bölümdür. Bu ikinci sezona giriş bölümü bir bakıma geçmişini unutan kızların, hafızalarını nasıl geri kazandıklarını bize göstermektedir.

Usagi, arkadaşları ve yakışıklı Mamoru-chan, Usagi’nin son dileği sayesinde eski sıradan, ama bir o kadar mutlu hayatlarına geri dönmüşlerdir. Tabii geçmişe dair birlikte yaşadıkları her şeyi unutmuş olarak. Usagi huzurlu hayatına geri dönerken bir gece vakti büyük bir göktaşı Usagi’nin yaşadığı bölgeye düşer. Bu göktaşı ile birlikte iki yabancı, hayatta kalabilmek için canlıların enerjilerini almaya gelmiştir. Ail ve An adlı bu iki yabancı Usagi ve Mamoru’nun hayatına girerek onlara aşık olurlar ve bu Usagi için büyük bir tehlikedir, çünkü Usagi ve diğer kızlar geçmişi artık hatırlayabilmektedirler; ancak Mamoru’nun hafızası hâlâ siliniktir. Usagi hem dünyayı bu iki yabancıdan kurtarmalı hem de büyük aşkı Mamoru’ya eski büyük aşklarını hatırlatmaya çalışmalıdır. Ayrıca bu ilk bölümde Mamoru hafızasını kaybettiği için Moonlight Knight adlı gizemli bir savaşçı ortaya çıkarak kızlara yardım eder.


İkinci bölüm ise yeni gizemli karakterimiz gelecekten gelen Chibi-Usa adlı kız hakkındadır. Chibi-Usa aslında Usagi Tsukino ismine sahiptir, ancak Usagi ile aynı adı taşıdığından ufak-küçük anlamına gelen chibi eklenerek Chibi-Usa ismini takarlar. Usagi bu gizemli kızın, kendisinde bulunan gümüş kristali nereden bildiğini anlamadığı için baştan beri ondan şüphelenir. Mamoru ise tam tersi bu küçük kıza karşı oldukça iyimser yaklaşır. Ayrıca Mamoru bu kıza yaklaştığında bir takım şeyler hisseder ve buna gördüğü kâbuslar eklenince Usagi’den ayrılmaya karar verir. Usagi ve Mamoru arasında yaşanan bu olayın asıl nedeni ise gelecekte yaşanan korkunç olaylardır. Chibi-Usa’nın yaşadığı zamanda büyük bir savaş meydana gelmektedir ve Chibi-Usa annesini kurtarabilmek için gümüş kristali bulmak zorundadır. Düşman ise Kara Ay Klanı mensuplarıdır.


Bu sezonun ikinci bölümünde Sailor Moon R: The Movie - The Promise of the Rose adlı bir film yapılır. Bu film Mamoru’nun bir nevi geçmişini gösterir bize ve işin ilginç yanı filmin hikâyesinde yer alan düşman Mamoru’nun çok eski bir arkadaşı olan Fiore’dir. Fiore küçükken başka bir gezegenden gelmiştir ve Mamoru bu sırrı saklamıştır. Velhâsıl yıllar sonra bu geçmişte kalan arkadaşlık Usagi ve Mamoru’ya kötü günler yaşatacaktır.

Filmin ayrıca bir de özel bölümü vardır. Make up! Sailor Senshi adlı bu özel bölüm bir kafede iki kızın konuşmasına kulak misafiri olan Usagi ve Chibi-Usa hakkındadır. Bu iki kız yetenek ve kişiliklerine göre en iyi savaşçıyı aralarında konuşmaktadırlar. Usagi ise sabırsızlıkla kendisine ne zaman sıra geleceğini beklemektedir. Tabii böyle bir şeyin olması mümkünse!



Bishoujo Senshi Sailor Moon S 1994-1995

3. sezon ise Bishoujo Senshi Sailor Moon S adıyla karşımıza çıkar. Bu sezonda yeni gezegen savaşçıları ortaya çıkar. Tabii bu savaşçılar dış gezegen savaşçıları olduğundan iç gezegen savaşçılarıyla bayağı bir muharebe dönemi içinde bulunurlar. Bu sezonun hikâyesi Death Busters adlı düşmanın saf kalp kristallerini çalıp Kutsal Kupa’yı ortaya çıkardıktan sonra Firavun 90 adlı efendilerine sunup dünyayı ele geçirmeye çalışmaktır. Bu hikâyede karşımıza Mistress 9 adlı gizli bir düşman da çıkacaktır.


Bishoujo Senshi Sailor Moon S: Kaguya Hime no Koibito ya da Sailor Moon S Movie: Hearts in Ice olarak adlandırılan film ise önceki film gibi sezon ortasında yapılmış bir filmdir. Bu filmin hikâyesi ise daha çok Luna hakkındadır. Luna tam bir araba kazasına kurban gidecekken bir delikanlı onu kurtarır ve birkaç gün Luna’ya göz kulak olur. Bu esnada Luna bu delikanlıyı tanıdıkça ondan hoşlanmaya başlar. Luna’nın hayatında tüm bu güzel olaylar yaşanırken dünyaya bir kuyruklu yıldız yaklaşmaktadır ve NASA dâhil bunu kimse bilmemektedir. Bu filmde yer alan düşmanımız işte bu kuyruklu yıldızla birlikte gelen Kar Kraliçesi Kaguya’dır. Filmin güzel ve bir o kadar ilginç yanı, mangada insan şeklinde görebildiğimiz Luna’yı bu filmde de görebilmemiz. Açıkcası o kadar güzel bir insan oluyorki izlemeniz gerek kesinlikle.



Bishoujo Senshi Sailor Moon Super S 1995-1996

Bu filmi de geçtikten sonra Bishoujo Senshi Sailor Moon Super S adlı dördüncü sezonla hikâyemize devam edelim. Bu sezonda Ölü Ay Sirki adlı düşman, Pegasus adlı altın boynuzlu ve kanatlı efsanevi atı aramaktadır. Pegasus ise sadece insanların hayallerinde yaşayabilmektedir ve en saf gördüğü hayale saklanıp kendisini kurtaracak olan kişiyi beklemektedir. Bu kişi veya kişiler tabii Usagi ve arkadaşlarıdır. Bu sezonda yer alan ana düşman ise yine sonlara doğru gözüken bir o kadar güzel olmasına karşın kötü Kraliçe Nehelenia’dır. Nehelenia ile Usagi’nin bir bakıma ortak bir geçmişi vardır. Daha doğrusu bu geçmiş tek taraflıdır. Usagi bu geçmişten pek de haberdar değildir maalesef. Bu sezon daha çok Chibi-Usa’nın sezonudur diyebiliriz. Chibi-Usa bu sezonda Usagi ve kızlardan savaşçı olma eğitimi almaya gelmiştir. Ve bu sırada Pegasus ile tanışır.


Ayrıca yaklaşık bir saatlik özel bir bölümü vardır. Bu özel bölümde üç hikâye anlatılır. İlk hikâye ilk üç sezonun özetidir. İkinci hikâye Haruka ve Michiru’nun yaşadığı bir savaşı anlatır. Üçüncü hikâye ise Chibi-Usa’nın yeni arkadaşının bir vampir olması ve Usagi ve kızların bu vampire karşı nasıl savaşacakları hakkındadır.


Bu sezon yayınlanırken üçüncü ve son film olan Sailor Moon Super S: The Fabulous 9 Get Together! Miracle in the Black Dream Hole yayınlanır. Bu film Chibi-Usa’nın olduğu zamanda geçtiği için yine Chibi-Usa üzerine örülü bir hikâyeden oluşmaktadır. Chibi-Usa bir gün Peruru adlı kendi yaşıtı bir çocukla tanışır. Bu sırada çevrede çok garip şeyler olmaktadır. Küçük çocuklar bilinmeyen bir sebepten geceleri kaybolmaktadır. Bir gece Chibi-Usa’da gizemli bir melodinin peşine takılarak dışarı çıkar. Büyük uçan bir gemi çocukları kaçırmaktadır. Usagi ve kızlar bu olayın gizemini çözmek için Peruru adlı çocuktan yardım alırlar. Bu filmin kötüsü ise Kraliçe Badiyanu’dur.

Film dışında ayrıca bir de özel bölüm olan Ami’nin ilk Aşkı adlı bir hikâye yer almaktadır. Bölümün adından anlaşılacağı gibi Ami’nin ilk aşkı ile ilgili bir olay meydana gelir. Daha doğrusu gizemli bir aşk mektubu alan Ami’nin bu durumda ne yapacağını bilememesi üzerine gelişen olaylar karmaşası ele alınır.



Bishoujo Senshi Sailor Moon: Sailor Stars 1996-1997

Sailor Moon serisinin son sezonu ise çizimleri ve şarkıları ile herkesi gerçekten kendine sevdiren Sailor Moon Sailor Stars sezonudur. Chibi-Usa’nın evine yani geleceğe gitme vakti gelmiştir. Ancak yıldız yağmuru sonrası tuhaf olaylar meydana gelir. Sonradan ise aynaya hapsolan Nehelenia’nın yeniden kötülük yapmak, daha doğrusu intikam almak için ortaya çıktığı anlaşılır. Tabii bu sadece asıl düşmanın uyguladığı gizli planından başka bir şey değildir. Serinin son düşmanı ise Galaxia adlı yüzyıllardır gezegenleri dolaşıp onları yok eden efsanevi büyük düşmandır. Bu sezon işte bu yok edilen gezegenlerden birinde yaşayan savaşçılar olan Sailor Starlights grubu karşımıza çıkar. Aslında bu sezon, R sezonu gibi iki bölümden oluşuyor diyebiliriz bir bakıma. İlk önce Nehelenia uyanır ve intikamını almaya çalışır. Daha sonra ise Chibi-Usa evine yani geleceğe geri döner. Mamoru eğitimi için Amerika’ya gider. Mamoru’nun gitmesiyle Sailor Starlights grubu gelir ve asıl düşman ortaya çıkar. Hoş zaten Mamoru gitmese idi ortalık karışırdı. Maalesef mangada yer almayan aşk olayı animede yer alır. Seiya adlı karakterimiz Usagi’ye aşık olur. Mamoru bu sezonda olsaydı eğer nasıl bir karmaşa çıkacağını hayal etmek bile zor olurdu. Zaten bu tip olaylar yüzünden anime ve manga arasında ilginç farklar ortaya çıkmış. Dediğim gibi o yüzden ikisini ayrı ayrı seviyorum, çünkü ikisi de ayrı birer evren oluşturmuş kendine. Son olarak serinin en kısa sezonu bu sezondur.



Sevgi ve dostluk temaları üzerine kurulu 200 bölümden oluşan bu eseri yakında yayınlanacak olan Crystal sezonu öncesi bir hatırlatalım istedik. Yeni sezon başlamadan önce mangasına göz atmanızı tavsiye ederim. Temmuz’un 5’inde yayınlanacak olan ilk bölümü kaçırmayın sakın. Herkese şimdiden iyi seyirler…

5 yorum:

  1. Ay Savaşçısı Klasik seriyi Kidz TV yayınlıyor Animez kuşağında. Ama Sailor Moon Crystal henüz yayınlayan bir kanal yok belki onu da verirler ilerde. Malum Türkiye 90lardaki gibi değil artık Japonya'da yayınlanan animeler 3-4 yıldan aşağı gelmiyor.

    YanıtlaSil
  2. Valla Crystal yayınlanmasa da olur*-* Pek sevdiğim söylenemez =( Ama dediğin gibi diğer güzel animeler yayınlansa keşke. Eskiden her kanalda en az bir tane anime vardı ve o kadar ünlü olmasına gerek de yoktu o animelerin. Şimdi ise sadece çok ünlü olan animeleri yayınlıyorlar... Türkiye için konuşuyorum tabii ^-^''

    YanıtlaSil
  3. ay savaşçısını kidz-animez sanırsam 2. sezonu yani sailor moon r'yi veriyor. keşke trt seslendirmesiyle verselerdi malum çocukluğumuzun animesi çoğumuz eski günlere dönmek içi izliyoruz. ayrıca yeni izleyicilerin de dikkatini çekebilmesi türkçe olması daha iyi olurdu.

    YanıtlaSil
  4. Crystal'i dört gözle bekliyordum. 2. Sezonun olmaması çok üzücü :(

    YanıtlaSil
  5. Kidz TV çok geç yayınlıyor seriyi 23.30 :( eskidem 21.30'du.

    YanıtlaSil